Laat ik vooropstellen dat ik niet wil beweren dat ik het allemaal beter weet. Ik heb talloze keren met de handen in het haar gezeten bij de opvoeding van onze kinderen en het komt nog steeds regelmatig voor dat ik geen idee heb hoe ik een situatie nu weer aan moet pakken. Maar ik herinner me nog goed hoe wij als ouders in die begintijd, toen we net de diagnose hadden gehoord, het meest op zoek waren naar praktische tips en handvatten. Daarom wil ik op dit blog een aantal tips delen die voor ons gezin hebben gewerkt.
Wij ondervonden de meeste problemen in alledaagse situaties. Zo waren de maaltijden bijvoorbeeld een bron van stress, omdat Storm niet wilde eten (wat overigens helemaal goed gekomen is, tegenwoordig hebben we eerder problemen omdat er geen rem zit op zijn eetlust). Ook andere vaardigheden die de meeste kinderen vanzelf leren, zoals tandenpoetsen, douchen en aankleden, verliepen bij Storm en Diesel niet zo soepel. Net als het vinden van een sportclub, het maken van vrienden, het vieren van feesten als Sinterklaas en Kerst, kortom gewone dingen uit het leven van ieder kind. In al die jaren heb ik wel geleerd dat het gewone niet vanzelfsprekend is voor kinderen met ASS.
Door de jaren heen hebben verschillende hulpverleners ons geweldig geholpen om dergelijke situaties aan te pakken. Zij gaven ons handvatten om zelf mee aan de slag te gaan. Maar het bleef lastig, die opvoeding, ondanks alle hulp. Elk kind is anders, en Storm reageerde weer anders op een bepaalde aanpak dan Diesel. Dingen die voor onze oudste werkten, hadden niet altijd effect op de jongste, en omgekeerd. Wij hebben gemerkt dat het vooral een kwestie is van uitproberen wat voor jouw kind het beste werkt en met welke methode jij als ouder het beste uit de voeten kunt.
Er zijn wel een aantal algemene richtlijnen die elk kind met autisme goed zullen doen. Het draait allemaal om duidelijkheid, regelmaat en structuur. Dat vormt de basis. Maar de uitwerking van die basis is in elke situatie anders. In de berichten op dit blog zal ik een aantal situaties beschrijven die voor uitdagingen hebben gezorgd in ons gezin. Bij iedere situatie zal ik tips geven die voor ons hebben gewerkt. Dat wil niet zeggen dat elk kind met ASS baat heeft bij deze tips, maar misschien kun je er als ouder wel je eigen draai aan geven door de tips aan te passen aan jouw eigen thuissituatie. Geen enkel kind is hetzelfde, opvoeden is maatwerk. Het is gewoon een kwestie van blijven puzzelen tot je dat ene stukje vindt dat past.
Hieronder volgen kort samengevat de tips van elke hoe-doe-je-dat-met...-pagina:
1) Hoe doe je dat met eten?
Tips:
- Maak een map met een paar makkelijke succesrecepten om op terug te vallen.
- Let op de structuur van voedingsmiddelen.
- Geef extra rauwkost of fruit als je iets maakt wat de kinderen niet lusten.
- Voeg aan iedere maaltijd een snufje ontspanning toe: dat smaakt veel beter!
- Maak van elke maaltijd een vast ritueel met dagelijks terugkerende elementen.
- Eet elke dag op hetzelfde tijdstip.
- Geef ieder gezinslid een vaste plek aan tafel.
- Wees niet te streng als het (nog) niet lukt met tafelmanieren - rust aan tafel is belangrijker dan eten hoe het hoort.
De ontdekkingsreis van een gezin met twee kinderen met autisme en ADHD, aangevuld met tips uit de praktijk: hoe doe je dat met ASS?
Abonneren op:
Posts (Atom)
-
Inschatten hoeveel tijd je nodig hebt voor een opdracht, een feestje organiseren, huiswerk bijhouden in je agenda, dat zijn allemaal taken ...
-
Cliché, cliché, maar wat vliegt de tijd! Zijn de jongens net gewend aan de vakantie, begint het nieuwe schooljaar alweer. Voor kinderen m...
-
Op vakantie lig ik het liefst hele middagen met een boek in de schaduw, struin door verlaten straatjes van pittoreske dorpjes en zoek ‘...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten