Hoe doe je dat met vakanties?

Nog een week en dan begint de zomervakantie. De meeste kinderen tellen de dagen af tot die zes weken luieren en niets doen eindelijk aanbreken. Kinderen met ASS vinden het vaak lastiger om hier onbezorgd van te genieten. Zij worden onrustig zodra de houvast van de dagelijkse routine wegvalt.
Ook Storm en Diesel raakten altijd van slag zodra de zomervakantie in zicht kwam. Kortere vakanties konden de jongens wel aan, maar die zes weken vrij in de zomer waren altijd een uitputtingsslag. Dat begon al in de aanloop naar die poel van ledigheid. In de laatste weken van het schooljaar vol uitstapjes, sportdagen, lokaal-schoonmaak-dagen en op-de-valreep-verjaardagen van in de vakantie jarige klasgenootjes brokkelde de schoolroutine stukje bij beetje af. En met elk afbrokkelend stukje routine nam de spanning van de kinderen toe. Tegen de tijd dat de vakantie begon, waren de jongens op van de zenuwen.
            Wat ons heeft geholpen is voorspelbaarheid aanbrengen in de onvoorspelbaarheid van de grote vakantie. Dat doen we door elk jaar een schema te maken voor de jongens waarin we per dag en per gezinslid schrijven wat we gaan doen, met wie we dat doen, waar we dat doen en hoe laat we dat doen. Dat wil overigens niet zeggen dat we die zes weken van begin tot eind vol plannen. We houden graag wat ruimte over voor spontane acties. Dat kan ook prima, als we het maar inbouwen in dat schema.
We plannen elke week een aantal activiteiten, van de dierentuin bezoeken tot een ijsje eten of een fietstocht maken. Die activiteiten leggen we van tevoren vast. Voor de weergevoelige activiteiten geven we meestal op voorhand al een alternatief om die discussie voor te zijn. Daarnaast laten we een aantal dagen open waarin niets gepland staat. We schrijven dan: planning volgt.
Diesel geeft dat voldoende rust. Storm heeft wat meer voorspelbaarheid nodig, daarom schrijven we in zijn schema ook iedere dag hoe laat we opstaan en wanneer het etenstijd en bedtijd is. Alles zo veel mogelijk op een vast tijdstip, omdat we hebben gemerkt dat het helpt als de dagen volgens een vast ritme verlopen, ook, of juist vooral, in de vakantie. Zo veel planning en regels in je vrije tijd klinkt misschien niet erg ontspannen, maar dit schema zorgt voor voorspelbaarheid en rust. Daardoor kunnen de jongens toch ontspannen van hun vakantie genieten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten